2013. 04. 05.

Dél-Koreában növekszik az Egyház



A dél-koreai katolikusok egyre és egyre többen vannak. A keresztségre való felkészítés rövid és intenzív, alkalmazkodva az ország életének zakatoló tempójához.
A dél-koreai katolikus egyház továbbra is növekedőben van. 2011-ben 102.773 koreai felnőtt vette fel a keresztséget. A más vallásról a katolicizmusra áttérők aránya ugyan alacsonyabb, mint tíz évvel ezelőtt, mégis jelentős: áltagosan 2% évente. Az országban jelenleg 5,3 millió katolikus él, akik a társadalom 10%-át alkotják. Dél-Korea másik két nagy vallási közössége a buddhisták (23 %) és a protestánsok (18%, de a számuk csökkenőben van).
Dél-Koreában fiatal a katolikus egyház: a 20 és 30 év közötti hívek száma tíz év alatt 89%-kal emelkedett. Az 50 év fölötti hívek száma is magas. A siker annak a nagyon pozitív képnek köszönhető, amelyet a katolikus egyháznak sikerült kialakítania Dél-Koreában: becsülik állásfoglalásai, és a társadalmi problémák – kirekesztés, szegénység, öngyilkosság, idősgondozás – területén tett erőfeszítései miatt. Kim Souhwan bíborosnak (1922-2009) a katonai diktatúra alatti bátor nyilatkozatai a demokrácia védelmében csak tovább erősítették a katolikus egyház presztizsét.
Vonzerejéhez hozzájárul az emberek társadalmi kötődésre való erős igénye és az értelemkeresés, mivel az utóbbi évtizedek rohamos gazdasági fejlődése teljesen felborította a hagyományos társadalmi struktúrákat. A keresztségre való felkészítés meglepően rövid és intenzív: heti két óra, tíz hónapon át. A hadseregben pedig az újoncok felkészítése még sebesebb: csupán négy hónap. Expressz katekézis, ami azért nem minden esetben hagy elég időt a tanultak elmélyítésére, és a hit lelki megtapasztalására. „Valóban előfordul, hogy az áttértek bizonyos távolságot tartanak az egyháztól. Nem könnyű a hitet gyakorolni a mi nagyon leterhelt, nagyon felgyorsult társadalmunkban – mondja P. Stéphane Baik, a szöuli nagyszeminárium egyik tanára. – Ezért minden plébánia számos programot szervez a frissen megkeresztelteknek a hitük elmélyítésére a lelkigyakorlatoktól a bibliaolvasáson át a közös világi tevékenységekig.”

Kivonat a La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése