2014. 04. 20.

Ételszentelési képek, Csíkszereda 2014.


Csík szék vásáros teréből, valamikor Nagy Lajos király idejében született meg Csíkszereda. Kezdeti kiváltságait megőrizte 1876-ig, amikor is megszüntették a székely székeket és Csík vármegye székhelye lett. Ezzel nemcsak kiváltsága szűnt meg, hanem zárt-város jellege. A nép mindennapjait a vallás határozta, még a beköltözők is alkalmazkodtak a helyiek keresztény szokásaihoz. Ezért is maradt fenn  töretlenül napjainkig a házszentelés és az ételszentelés. 
Eledelszentelés 2014. Fotó: Csúcs Endre
A húsvéti ünnepkör jelentős eseménye Csíkszeredában a nagyszombat esti vigília mise és feltámadási körmenet, valamint a húsvétvasárnap reggeli ételszentelés. Miután a nagyböjtben készültünk a húsvétra, bűnbánatot tartottunk, gyóntunk és áldoztunk, így húsvét első napján  megáldatjuk eledeleinket.
Ez így volt még a kommunista időben is, amikor húsvét reggelén a hívek felsorakoztak a város orsóalakú terén és a Hargita felé vezető út mentén, mintegy folyosót képeztek, ahol a papok és az asszisztencia végig mentek és megáldották az eledeleket.

A hívek sokasága miatt az ételszentelést 2001 húsvétjától Csíkszereda Főtérén tartjuk reggel 8 órakor. A szertartást a Művészetek Háza előtt elkészített asztaltól végezzük.  
Eledelszentelés 2014. Fotó: Csúcs Endre
A szertartás előtt közel 5000 ember sorakozik fel negyedóra leforgása alatt.  Egyenes sorokat alkotnak, az ünnephez és a  katona nemzet múltjához illően. 
Azt a fegyelmet és sorakozót csak az tudja megszívlelni, aki legalább egyszer részt vett. A húsvéti ételszentelés megőrizte társadalmi, családi jellegét és újabban ökumenikus jelleget is öltött. 
A szertartást a Szent Kereszt Főplébánia meghívottja, Msgr. Tamás József segédpüspök vezeti. Az ünnepi beszéd és az áldás után a felfejlődött sorok között halad előre és vissza a papság és megszenteli az eledeleket. 
Eledelszentelés 2014. Szélső sor. Csúcs Endre fotói
Ez alatt a hívek énekelnek. 
A szertartás áldással zárul. Utána a városnak és népünknek szóló magasztos üzenettel: a pápai, valamint a magyar és székely himnusz eléneklésével fejeztük be az ételszentelést. 
Fél kilenc órakor mindenki hazatér elfogyasztani a húsvéti reggelit.  


A közös reggeli után szentmisére megy a család, hogy Krisztus asztaláról is táplálkozzék. 

Az ételszenteléskor ma is kitűnt, hogy a székely katona nemzet. Tud fegyelmezett lenni, és közösségére dicsőséget hozni.
 
Kegyelemmel teljes húsvéti ünnepet kívánok minden kedves Olvasónak,

Msgr. dr. Darvas-Kozma József esp.-plébános


A székelyhon.ro portálon megjelent szöveg és kép itt olvasható: Ételszentelés Csíkszeredában
A Csíki ételszentelésről friss képek 
A Duna TV beszámolója: http://www.hirado.hu/videok/?video=119024

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése